mandag 3. januar 2011

Filmåret 2011: Awardies

Empire Online har publisert en grundig artikkel hvor de tematisk går igjennom store og små filmer som kommer i løpet av dette året vi nettopp har entret. Jeg tenkte jeg derfor skulle gjenskape dette her, på norsk, tema for tema, i en serie innlegg. I mitt andre innlegg i denne serien, ser jeg på filmer som aktuelle for priser. Jeg har allerede gitt en introduksjon til flere av disse filmene i mine kommentarer til Globes-nominasjonene, men uansett: her er filmene Empire mener er prisverdige for 2011.

Først ut er kanskje årets viktigste film, 127 Hours. Hvis du ennå ikke har hørt om denne filmen er det altså Danny Boyle (Trainspotting, Slumdog Millionaire) sin fremstilling av den sanne historien om Aron Ralson som setter fast armen sin mellom en stor stein og en bergvegg, midt i ingenmannsland. Traileren burde være nok til å få dere opphisset. James Franco har fått æren av å spille hovedrollen i denne filmen som stort sett er et fantastisk one man show. Han er allerede favoritt til å vinne best actor hos både Globes og Oscars for denne rollen, og man skal ikke se bort i fra at den høster noen andre priser også.

Samme dag kommer også en av 127 Hours' største utforderere, The King's Speech. Colin Firth spiller her King George VI, som må tilkalle hjelp fra språkterapist Lionel Logue, spilt av Geoffrey Rush (Capt Barbossa), for å få bukt med sine stammeproblemer i tide til å tale til hele befolkningen av et land i krig. Denne filmen har ryktet som den sterkeste kandidaten til Best Picture, og flere mener det er på tide at Firth får sin Oscar snart. Helena Bonham Carter er også med å heve filmen, uten at jeg tror det vil prises nevneverdig. Filmen er regissert av Tom Hooper som regisserte fjorårets Leeds-film The Damned United.

En uke senere kommer Conviction. Grunnen til at denne nevnes som potensiell prisvinner er at den er 1. basert på en ekte historie, 2. følelsesmessig engasjerende og 3. har har Hilary Swank i hovedrollen (som i en alder av 36 år allerede har vunnet 2 Oscar). Tony Goldwyn har regissert denne følsomme historien om en mor som tar jus-studier kun for å få frikjent sin uskyldig dømte bror (Sam Rockwell). Selv om vi sikkert får noen fine prestasjoner fra Swank, Rockwell og Melissa Leo, så tror jeg nok ikke Conviction kommer til å høste noe mer enn nominasjoner.

Så er vi kommet til sessongens andre virkelig store film. Black Swan har allerede hatt premiere og høstet gode kritikker. Det er Darren Aronofsky (Requiem For a Dream, The Wrestler) som står bak denne vakre, mørke filmen om en ballettdanserinnes harde vei mot toppen. Filmen handler om Nina Sayers (Natalie Portman), som får muligheten til å spille hovedrollen, den hvite svanen, i ballettstykket Swan Lake, men som lider mentalt og blir mer og mer som hovedrollens onde tvilling, den sorte svanen. Portman spiller mot Mila Kunis, som kanskje snart blir tatt seriøst, og den fantastiske Vincent Cassel (La Haine, Irreversible, Ocean's Twelve). Portman er allerede favoritt til å ta hjem Best Actress, og man skal ikke se bort i fra at filmen og filmskaperen selv henter med seg noen priser de også.

Neste film er Barney's Version. Denne virker som en blanding mellom en romantisk komedie fra Hollywood og en indie-film. Men når alt kommer til alt så er det vel hovedrolleinnehaver Paul Giamatti (Sideways, The Illusionist) som gjør at dette kan være en prisvinner. Jeg har mine tvil, men det er uansett greit å se Dustin Hoffman skifte etternavn fra Focker, selv om det bare en for én kveld.

I slutten av januar har en fantastisk regissør premiere på sin nye film Biutiful. Regissøren heter selvfølgelig Alejandro González Iñárritu og har laget filmer som Amores Perros (2000), 21 Grams (2003) og Babel (2006). Hans måte å flette sammen tunge og kompliserte historier, mens han hopper i tid, er enestående, og en hver skuespiller som får en rolle i en av hans filmer vet at en av deres livs største utfordringer står foran dem. Han siste film, Biutiful, har Oscar-vinner Javier bardem (No Country for Old Men, Vicky Cristina Barcelona) i hovedrollen som Uxbal, en tobarnsfar i fritt fall som føler dødens farer og som har vanskeligheter med å skille virkelighet fra fantasi. Forvent intet mindre enn et fyrverkeri av en film.

Jeg har tidligere nevnt Christian Bale som en sterk kandidat til Best Supporting Actor for hans rolle i The Fighter, og ut i fra buzzen filmen får så står det ved lag. Problemet er at jeg syns filmen ser tåpelig ut på traileren. Det virker som en parodi på så mange tidligere rags to riches-filmer fra 80- og 90-tallet at det nesten er flaut hvor mye oppmerksomhet denne filmen har fått allerede. Det er greit nok Mark Wahlberg er med, Amy Adams er med og Three Kings-regissør David O. Russell har stått for dirigeringen, men dette kan ikke være det beste de har gjort. Langt der i fra! La oss håpe det bare er en virkelig dårlig trailer, og at filmen leverer til de grader. Men helt ærlig så tror jeg ikke det, og jeg tror at filmen kan skuffe så mye at den risikerer Bales muligens fortjente Best Supporting Actor-nod.

Den neste er Rabbit Hole. Filmen handler om to foreldre som prøver å takle sorgen etter å ha mistet barnet sitt. Nicole Kidman og Aron Eckhart har rollene som de sørgende foreldrene og skal lede oss igjennom denne håpefulle, men triste filmen. Dette kan gå begge veier, både film-messig og pris-messig, men jeg ser positivt på at det er Short Bus-regissør John Cameron Mitchell som står bak filmen.

Kanskje mer en BAFTA-film, enn en Oscar-film, men man skal aldri si aldri når det kommer til Never Let Me Go. Jeg har ventet lenge på denne filmen, og den 11. februar har den endelig premiere. Det er en sci-fi drama med Carey Mulligan, Andrew Garfield og Keira Knightley i hovedrollene. Jeg håper at hvertfall en av de tre få en nominasjon til Oscars, selv om de har hard konkurranse fra eldre (og amerikanske) skuespillere og ikke fikk noen nods til Golden Globes.

Fra Storbrittania beveger vi oss til Australia, hvor vi finner dramaet Animal Kingdom. Dette virker som en virkelig spennden film fra down under, og midt i det hele dukker Guy Pearce (Memento, The Hurt Locker) opp. Men jeg tror nok ikke dette er en film som høster mye priser utenfor Oceania.

En av de siste filmene som nevnes her er Howl. Jeg har allerede skrevet en del om den før, men jeg kan gå fort igjennom filmen en gang til: James Franco (!) spiller Alan Ginsberg, en "beat-generasjons-poet" som gjennom hele filmen fremfører sitt dikt "Howl". Diktet fungerer som en beskrivelse av Ginsberg, hans liv, hans venner, og som et talerør for hans tid og hans generasjon. Andre medvirkende er Jon Hamm (Mad Men) og Mary-Louise Parker (Weeds) og denne fantastiske filmen er regissert av Rob Epstein og Jeffrey Friedman.

Den nest siste filmen jeg skal nevne i denne kategorien er en som blir vanskelig å ikke få med seg. The Tree of Life er en vidunderlig vakker film, regissert og skrevet av Terrence Malick (Badlands) og med Brad Pitt og Sean Penn i hovedrollene. Pitt spiller Mr. O'Brien, faren i en 50-tallsfamilie, som har et etterhvert svært komplisert forhold til sin sønn Jack. Når denne sønnen vokser opp vil hans kompliserte forhold til sine foreldre dominere mye av hans følelsesliv. Penn spiller den voksne Jack, og ut i fra traileren har han gjort et godt rollevalg. Dette kan fort bli en stor suksess.

Det er (nesten) alltid like gøy å se en Cohen-film. Deres nyeste film, True Grit , kan vise til denne rollelisten: Jeff Bridges, Matt Damon, Josh Brolin og Barry Pepper. Filmen er en ny filmatisering av Charles Portis' western-roman, men mange vil nok ikke kunne unngå å sammenligne den med den første filmatiseringen som kom i 1969, med John Wayne. I korte trekk skal Jeff Bridges' karakter Rooster Cogburn hjelpe den unge Mattie Ross (Hailee Steinfield) med å finne sin fars morder. Cohen-brødrene blir alltid nominert og er alltid tilbøyelig til å vinne priser. Bare så det er sagt.

Den siste pris-kandidaten dette året blir mest sansynlig Steven Spielbergs War Horse om en gutt, Albert, og hans bånd til sin hest, Joey, som brytes da hesten skal bli brukt i kavaleriet i 1. Verdenskrig. Albert reiser så etter Joey til Frankrike, for å redde ham. I hovedrollene finner man Benedict Cumberbatch (Atonement), David Thewlis (Harry Potter-filmene) og Emily Watson (Punch-Drunk Love, Red Dragon).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar