onsdag 28. april 2010

Awesome Man!

3,5 milliarder kroner verdt av kinogjengere såg Robert Downey Jr. portrettere den kjekke, rike, actiongale, umåtelig narsissistiske og down right awesome Tony Stark i Iron Man (2008). Det var da ingen overraskelse at Marvel ville samle gjengen igjen for å lage en oppfølger. Resultatet? It friggin rocks! Det er en to timer lang eksplosjon med slossende roboter og arrogante rikinger som kaster dritt. Og Mickey Rourke!

Tony Stark får nye utfordringer da det viser seg at hans innebygde kraftverk forgifter han, samtidig som han får en ny fiende. Denne nye fienden er uoriginalt nok fra Russland, men på plussiden er Ivan Vanko spilt av Mickey Rourke(!). Han drikker vodka rett fra flaska og er generelt tøff nok til å utfordre Iron Man. Han får finansiell backing av Justin Hammer, som er spilt av Sam Rockwell (hvis du ikke har sett Moon ennå, så foreslår jeg at du tar en pause i lesinga og setter den på nedlasting i 720p).

Tony får på sin side hjelp av lederen for organisasjonen SHIELD, Nick Fury, som er spilt av Samuel L. Jackson, og Tony's nye assistent Natalie Rushman. La meg først si at det ikke betyr at Pepper Potts er ute av bildet. Nei, Tony vil bare ha henne litt lenger opp i systemet. Natalie Rushman er spilt av Scarlett Johansson, og er en, mildt sagt, ass kicking assistant. Det kjipe med det er at Scarlett Johansson er ikke på sitt beste utseendemessig i denne filmen, og den X-Men meets Trinity from The Matrix meets Æon Flux-slossinga er egentlig ganske kjedelig. Da er det bra at alle slossescenene med mr. Stark (og de er det mange av) er langt fra kjedlige! Det er feit action levert med syrlige punchlines. Og Iron Man får seg en Iron Partner i Lt. Col. James "Rhodey" Rhodes (tidligere spilt av Terrence Howard, nå Don Cheadle) skikkelse.

En liten fun fact er at både Iron Man 1 og 2 er regisser av Jon Favreau. Navnet ringer kanskje ikke en bjelle, hvertfall ikke som regissør, men flere vil kjenne han igjen som skuespiller fra lettere filmer som The Break-Up (2006), I Love You, Man (2009) og Couples Retreat (2009). Han spiller også sjåføren til Tony Stark. Ikke den første man tenker på som potensiell regissør altså. Men han har fått det til, Iron Man 2 er akkurat det den skal være: full blown action! Så kom dere på kino, be dem skru volum opp til "awesome" og nyt to timer med PG-13 action anno 2010!

Lock, Stock & To Tomme Tønner

For å lage en norsk film må du ha med Kristoffer Joner som nervevrak, Bjørn Sundquist som illsint/bitter nordlending og Jenny Skavlan som dum og deilig. Så slenger du på noen norske skuespillere som er i vinden, og derfor må spille i ALLE norske filmer som kommer ut, som Tommy Wirkola (Kill Buljo, Død Snø), Leon Bashir (Schpaaa, Izzat), Kyrre Hellum (Fatso, Nord), Stig Frode Henriksen (Lange Flate Ballær 2, Død Snø) og Vegar Hoel (Mongoland, United). Legg filmen til Oslo og skriv inn noen forviklingar. Så VIPS har du en norsk komedie.

Men det som er "originalt" med Tomme Tønner er at den prøver å være en Guy Ritchie-film. Fra den karakteristiske klippingen, via humoristiske forviklinger i et kriminelt miljø, til Kristoffer Joners karakter, Finish, som er en perfekt sammensmelting av karakterene Malcolm og Paul (spilt av henholdsvis David Leon og Bronson Webb) i Rocknrolla (2008). Det funker for meg, som ser på den som det den er og som vet at ingen kan gjøre det Guy Ritchie gjør, i nærheten like godt som han. Problemet med Tomme Tønner er at den kan bli litt for norsk. Det er fint å se at man prøver å lage en film med internasjonal appell for én gangs skyld (i motsetning til De usynlige, Fritt Vilt, Varg Veum-filmene osv.), men Tomme Tønne holder bare alt for lav standard. Den har ingen originalitet og de eneste som vil ha glede av å se filmen er vi som kjenner til skuespillerene og stedene filmen er filmet.

Det store lyspunktet for min del er at Anders Danielsen Lie returnerer til sølvskjermen. For de av dere som ikke vet hvem han er så er han utdannet lege, sexspaltist i Dagbladet Fredag, han spilte Herman i filmen med samme navn fra 1990, men aller viktigst: han spilte Philip i min favorittfilm gjennom tidene, Reprise (2006). Men han gjør ikke en mer en OK rolle som hypokonder-whigger-gangsteren Nico.

Tomme Tønner til tider ganske morsom, til tider ikke morsom i det hele tatt. Den er rett igjennom norsk (med skandinaviske innflytelser fra noen svenske og danske innspill) og kan gjerne sees. Men da burde du allerhelst allerede ha et forhold til både norsk film, norske skuespillere, Oslo og ikke minst Guy Ritchie (Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Snatch, RocknRolla).

fredag 23. april 2010

Daddy issues

Ta Jake Sully, send han tilbake 3000 år og gjør han til en halvgud. Så gir du han et umulig oppdrag, noen kapable venner og et SVÆRT monster som skal stoppe han. Kast inn noen andre utfordringer underveis og en ond sisteboss som vår kjære helt har en beef med. Legg så til noen kule skapninger fra Heroes of Might and Magic III, og sett det hele sammen i 3D. Hva får du? Clash of the Titans!

Når det kommer til den originale myologiske historien, og til Desmond Davis' originale filmatisering fra 1981, så må jeg innrømme at jeg har absolut ingen forhold til dem. Det vil si at jeg ikke ser på denne filmen som en remake, men som en original film (basert på gresk mytologi). Det at filmen baserer seg på en veldig gammel historie, og en litt nyere filmatisering av denne historien, kan kanskje stå til ansvar for filmens fullstendige mangel på originalitet. Men det må også kombineres med regissør Louis Leterriers (The Transporter, The Incredible Hulk) manglende vilje til å prøve å lage en original tvist, og på hans ønske om å presse så mye mann/halvgud mot monster/gud-action inn på 106 minutter som over hode mulig. Og når man i tillegg tilpasser filmen PG13 for å nå en bredere (og mer pinglete) målgruppe, kan man heller ikke forvente så mye blod, vold og sex som man ønsker av en rett frem actionfilm.

Men hvis du ser den for det den er (en uoriginal, rett frem briefing av like uoriginale (men klassiske?) kampscener og up-to-date visual effects) vil du kose deg. Særlig hvis du har XY-kromosom. Sam Worthington spiller Perseus som skal drepe Hades, spilt av Ralph Fiennes (Voldemort), først fordi Hades drepte stefamilien hans, så for å redde byen Argos (og etterhvert hele jorden) fra gudenes vrede. Det er kult. Han får hjelp av Draco (Mads Mikkelsen!), og hans lille armé, to krigslystne moromenn (hører jeg noen si "Gimli?" eller "Kikuchiyo?") og den sexy skytsengelen Io, spilt av Gemma Arterton ( Quantum of Solace, The Boat that Rocked). Underveis møter vi kjente mytologiske skapninger som Harpies, Pegasus, Medusa og Kraken. Pluss noen svære skorpioner. Det hele leder frem til at Perseus må redde en prinsesse (lame) fra å bli spist av sjøskapningen Kraken for å oppfylle sin skjebne, redde verden fra sikker undergang og få annerkjennelse av sin far, Zevs (spilt av Liam Neeson). Tror du han greier det?

onsdag 21. april 2010

Avatar volume 2 and 3

Avatar slippes på DVD og Blu-Ray på torsdag og jeg kan i den sammenheng glede alle dere på Team Jake Sulley med at det både blir én og to oppfølgere til James Camerons kassasuksess. Den første oppfølgeren vil stort sett finne sted i det våte element, og den andre vil gå beyond Pandora.

I et intervju med LA Times forteller Cameron om oppfølgeren: Part of my focus in the second film is in creating a different environment – a different setting within Pandora. And I’m going to be focusing on the ocean, which will be equally rich and diverse and crazy and imaginative, but it just won’t be a rainforest. I’m not saying we won’t see what we’ve already seen; we’ll see more of that as well.

Den tredje filmen vil bringe Jake og Neytiri fra Pandora og videre ut i Avatar-universet: We created a broad canvas for the environment of film. That’s not just on Pandora, but throughout the Alpha Centauri AB system. And we expand out across that system and incorporate more into the story – not necessarily in the second film, but more toward a third film."

The Alpha Centauri AB system er to av de tre stjernene som ligger nærmest vårt solsystem. Nærmest jorden finner vi Proxima Centauri, og de to neste er Alpha Centauri AB. α Cen AB oppfattes som én stjerne for oss her på jorden, men er i virkeligheten to, som kretser rundt hverandre med en omløpstid på ca. 80 år. Pandora er én av månene som roterer rundt Polyphemus, en av de tre mulige planetene i Alpha Centauri A-systemet. Så her har Cameron lagt til rette for en rekke oppfølgere fremover. Jeg er selv veldig klar for å se Jake & Neytiri på nye eventyr.

En kjapp Mendes-notis

Siden Bond 23 er blitt utsatt på ubestemt tid, på grunn av økonomiske problemer i MGM, har Sam Mendes plutselig litt fritid fremover. Det går nå rykter om at han skal bruke denne tiden til å regissere en film om Trollmannen fra Oz, som er kalt Oz the Great and Powerful. Forfatteren bak The Wizard of Oz, L. Frank Baum, har i alt skrevet 16 bøker om Oz og denne filmen skal være basert på noen av de bøkene som ikke handler om Dorothy. I denne versonen skal Trollmannen være en sjarlatan som reiser rundt med et sirkus og ender mystisk nok opp i Oz. Robert Downing Jr. er knyttet til rollen som Trollmannen og Disney har stilt sin økonomiske støtte til disposisjon. Men ingenting er sikkert enda.

tirsdag 20. april 2010

Hva kommer nå? Del VI - Tarantino!

Det finnes visse regissører som har laget så gode filmer i sin karriere at man gleder seg til den neste, nesten uansett hva det er. Jeg har prøvd å lage en oversikt over hva mine favorittregissører (som fortsatt er i live) holder på med for tiden. For at hvert innlegg ikke skal bli for langt har jeg denne gangen tatt for meg Quentin Tarantino.

Quentin Tarantino er the man. Jeg skal ikke trenge å liste opp filmene hans, men jeg gjør det likevel. Reservoir Dogs (1992), Pulp Fiction (1994), siste del av Four Rooms (1995), Jackie Brown (1997), Kill Bill: Vol. 1 (2003), Kill Bill Vol. 2 (2004), Death Proof (2007) og nå sist Inglourious Basterds (2009).

Etter den verste hypen rundt Inglourious hadde lagt seg begynte ryktene å gå om hva som er Tarantinos neste prosjekt. Han avslørte selv (igjen) i et intervju i Italia at han ville lage en tredje Kill bill-film, men han ville lage filmen 10 år etter Vol. 2, siden handlingen skulle være lagt 10 år etter handlingen i Vol. 2. Det vil si at den skal komme i 2014. Og siden Bill er død, så blir det ikke "Kill Bill Vol. 3", men "Volume 3 of the story of the Bride".

I mellomtiden kommer det én film til, har Tarantino sagt. Brad Pitt har ropt en hel del om en prequel til Inglourious, som skal handle om Lt. Aldo Raines krigserfaringer i Italia (der skal det visst også bli avslørt hvordan Aldo fikk sitt "rope burn" på halsen). Men den kommer nok ikke med det første.

De som kjenner litt til Tarantino-universet vet at Vic Vega (Michael Madsen) i Reservoir Dogs er broren til Vincent Vega (John Travolta) i Pulp Fiction. Det var egentlig meningen de skulle møtes i en film, men det ble aldri noe av. Anyhow, Tarantino har tydligvis luftet en idé for Madsen om hvordan han skal kunne lage en film om Vega-brødrene til tross for at de begge brødre i henholdsvis Reservoir Dogs og Pulp Fiction. Madsen gjentok plottet på radio nylig: "I'd be Vic Vega's twin brother, he'd [John Travolta] be Vincent's twin brother and we're both on a flight from Los Angeles, having just been released from prison, and neither one of us know that we're the twin brother of the other one and we're both on our way back to LA to avenge the death of our brothers." Hvor vidt denne ideen er seriøs gjenstår å se, men jeg tviler på at "The Vega-Brothers" blir neste Tarantino-film.

Det har også vært snakk om at Tarantino skal lage en remake av kong fu-filmen Come Drink With Me fra 1966, men Tarantino har allerede laget kong fu-film, og med en Kill Bill Vol. 3 i planene tror jeg en Come Drink With Me-remake er uaktuelt nå. I tillegg har det gått rykter om at han skal lage en remake av Russ Meyers Faster Pussycat! Kill! Kill! fra 1965 som har plottet: "three wild women in three fast cars take time off from stripping in clubs to go on a murder rampage". Det er rett opp i Taraninos gate (hvis du bytter ut Meyers fasinasjon for pupper, med Tarantinos fasinasjon for føtter), men helt ærlig: Tarantino lager ikke remakes. Han skriver sine egne filmer og gjør alt helt fra bunnen. Med unntak av Jackie Brown, som ingen va helt fornøyd med uansett.

Tarantino har også snakket om å lage en old school gangster movie, men det jeg heller tror blir neste film er en skikkelig spaghetti western. Det er i hvertfall på tide. Og i et intervju i februar sa Tarantino: "I'd like to do a Western. But rather than set it in Texas, have it in slavery times. With that subject that everybody is afraid to deal with. Let's shine that light on ourselves. You could do a ponderous history lesson of slaves escaping on the Underground Railroad. Or, you could make a movie that would be exciting. Do it as an adventure. A spaghetti Western that takes place during that time. And I would call it 'A Southern.'"

Om det blir en Inglourious prequel, The Vega Brothers, Come Drink With Me remake, Faster Pussycat! Kill! Kill! remake, en old school gangster movie eller en spaghetti western, spiller ikke så alt for stor rolle. Så lenge det er en Tarantino-film blir den garantert bra! Men for sikkerhets skyld, la oss krysse fingrene og håpe på at vi får se Michael Madsen med cowboyhatt og revolver, en sneip i munnviken og noen dødlige fraser, snart.

mandag 19. april 2010

Why couldn't you just stay dead!

Den er ikke actionfylt nok til å være en god krigsfilm. Den er ikke dyp eller original nok til å kunne være en god dramafilm. Skuespillerprestasjonene er gode nok til å gjøre hver enkelt scene halvveis interessant, men manuset og plottet gjør dette til en døll film, for amerikanere.

Man kan ikke skrive stort om handlingen i denne filmen uten å avsløre den hva som skjer i løpet av den første halvtimen. Men på den andre siden så går jeg ut i fra at de fleste av dere helt på egenhånd greier å gjette dere til det i løpet av de 5 første minuttene uansett og forstår at jeg spolerer like lite av filmen som jeg gjør hvis jeg sier at Jake Sully i Avatar sympatiserer med Na'Vier. So without further ado: Brothers handler om Captein Sam Cahill som drar til Afghanistan hvor helikopteret hans blir skutt ned. Familien hans hjemme tror han er død, så kona hans, Grace, må trøstes av broren hans, Tommy. Men selvfølgelig viser det seg at Sam ikke er død og kommer hjem lidende av PTSD. Der stopper likheten mellom Brothers og Pearl Harbor (2001).

På plussiden spiller mr. Spiderman, Tobey Maguire, en av sine bedre roller, noe som fikk han nominert til Golden Globe. Han har spilt i bedre filmer før (se Fear and Lothing in Las Vegas - 1998), men ikke like godt. Sant nok så er det litt vanskelig å ta Maguire seriøst som sint/lei seg militærkaptein, to-barnsfar og, ikke minst, storebroren til Jake Gyllenhaal, men han har hvertfall kommet seg noen hakk opp fra Peter Parker. Jake Gyllenhaal på sin side forventes det mye mer av, siden han faktisk ER en god skuespiller. Men han leverer i sin rolle som Tommy Cahill. Videre spiller den evig vakre Natalie Portman bra nok som Grace Cahill, dog jeg liker henne mye bedre i andre type filmer (se The Darjeeling Limited; Hotel Chevalier - 2007). Carey Mulligan (liker henne) og Clifton Collins Jr. (liker ikke han) har småroller i filmen, men ikke nok til å kunne si noe særlig om dem. Jeg vil også påpeke at Bailee Madison (11 år), som spiller Isabelle Cahill, den ene av Sams to døtre, spiller veldig godt.

Men når alt kommer til alt så er ikke gode skuespillerprestasjoner godt nok til å kunne løfte filmen opp til et "burde sees på kino-nivå". Det går fint an å leie den, men så lenge du ikke er en amerikask statsborger fra en militærfamilie så tror ikke du vil få noe særlig mer en OK underholdning ut av den.

Her er 10 krigsfilmer du heller kan se:
1. Apocalypse Now! (1979)
2. Black Hawk Down (2001)
3. The Deer Hunter (1978)
4. Full Metal Jacket (1987)
5. The Hurt Locker (2008)
6. Inglourious Basterds (2009)
7. Jarhead (2005)
8. Lawrence of Arabia (1962)
9. Paths of Glory (1957)
10. Platoon (1986)

En kjapp notis

Robert Rodriquez' nye film "Machete" kommer 3. september.

lørdag 17. april 2010

The quest of 250




























I jakt på å fullføre IMDbs Top 250-liste har jeg sett 10 filmer siden sist. Etter de siste listeendringene har jeg sett 141 av de 250 filmene som ligger på lista akkurat nå.


#19 Riders of the Lost Ark fra 1981 er den første Indiana Jones-filmen. Regissert av Steven Spielberg, med Harrison Ford i hovedrollen.

#20 Rear Window fra 1954 er så og si kun skutt på ett rom. Regissert av Alfred Hitchcock, med James Stewart i hovedrollen.

#29 It's a Wonderful Life fra 1946 er en av tidenes beste julefilmer. Regissert av Frank Capra, med James Stewart (igjen) i hovedrollen.

#40 Vertigo fra 1958 er en film om en mann med høydeskrekk. Regissert av Alfred Hitchcock, med James Stewart (enda en gang) i hovedrollen.

#43 Alien fra 1979 startet en Sci-fi horror-bølge som enda pågår. Regissert av Ridley Scott, med Tom Skerritt og Sigourney Weaver i hovedrollene.

#82 Amadeus fra 1984 er filmen om Wolfgang Amadeus Mozart. Regissert av Milos Forman, med F. Murray Abraham og Tom Hulce i hovedrollene.

#112 On the Waterfront fra 1954 handler om en eksbokser som arbeider på havna, med en fot på hver side av loven. Regissert av Elia Kazan, med Marlon Brando i hovedrollen.

#120 The Wizard of Oz fra 1939 er en klassisk barnefilm. Regissert av Victor Fleming, med Judy Garland i hovedrollen.

#194 Ed Wood fra 1994 handler om tidenes verste filmregissør. Regissert av Tim Burton, med Johnny Depp i hovedrollen (selvfølgelig).

#236 Mulholland Drive fra 2001, kan se ut som en drittfilm ved første øyekast, men bare vent til slutten! Regissert av David Lynch, med Naomi Watts og Laura Harring i hovedrollene.

onsdag 14. april 2010

Hva kommer nå? Del V - Scott-brødrene

Det finnes visse regissører som har laget så gode filmer i sin karriere at man gleder seg til den neste, nesten uansett hva det er. Jeg har prøvd å lage en oversikt over hva mine favorittregissører (som fortsatt er i live) holder på med for tiden. For at hvert innlegg ikke skal bli for langt har jeg denne gangen kun tatt for meg brødrene Ridley og Tony Scott.

Sir Ridley Scott har udødeliggjort seg selv ved å regissere filmer som Alien (1979), Blade Runner (1982) og Gladiator (2001). Han står også bak storfilmer som Thelma & Louise (1991), G.I. Jane (1997), Black Hawk Down (2001) og American Gangster (2007). I hans siste prosjekt er han gjenforent med Russell Crowe som spiller tittelrollen i Robin Hood (2010). Cate Blanchett spiller Maid Marian, Matthew Macfadyen (statist i Grindhouse) spiller The Sheriff of Nottingham, Danny Huston (The Aviator, X-Men) spiller King Richard, Kevin Durand (Smokin' Aces, 3:10 to Yuma) spiller Little John og Mark Strong (Revolver, RocknRolla, Sherlock Holmes) spiller Sir Godfrey. Det er duket for en stjernespekket storproduksjon som har premiere 14. mai her i Norge. Traileren finner du her.

Videre skal Ridley regissere The Kind One. Filmen er satt til Los Angeles på 30-tallet, hvor en mann med hukommelsestap ved navn Danny "Two-Gun Danny" Landon (spilt av Casey Affleck) forelsker seg i sin voldelige gangstersjefs kjæreste. Filmen er i produksjon og er planlagt å komme i løpet av 2012.


Ridleys lillebror, Tony Scott, er også filmregissør og har regissert filmer som Top Gun (1986), True Romance (1993), Crimson Tide (1995), Enemy of the State (1998), Man on Fire (2004) og sist The Taking og Pelham 1 2 3 (2009). Hans neste prosjekt, Unstoppable, har tidenes nittitallsplot: "En togtekniker og en konduktør er ombord et ubemannet tog som løper løpsk og må sammarbeide for å stoppe toget, som viser seg å være fylt til randen av giftige kjemikalier, før det krasjer." Høres litt ut som noe Keanu Reeves og Sandra Bullock kunne ha spilt i. Anyhow, i hovedrollene finner vi Denzel Washington (som enda ikke har forstått at han må bytte ut action med drama hvis han skal bli den nye Morgan Freeman), Chris Pine og Rosario Dawson. Filmen har premiere i november i år.

I tillegg til Unstoppable har Tony Scott tre prosjekter på gang. Emma's War handler som en britisk humanitærarbeider i Sudan som gifter seg med en krigsherre som vil ta over deler av landet. Filmen er basert på en bok av Deborah Scroggins og vil kanskje komme i løpet av neste år. Warriors er remake av Walter Hills kultklassiker "The Warriors" fra 1979. Den originale filmen handler om en gjeng som må kjempe seg igjennom rivaliserende gjengers territorium, i New York. Tony Scott har flyttet handlingen til Los Angeles (LA river skal spille en stor rolle. Og for de av dere som ikke vet hvor det er så er det der Danny kappkjørte i Grease (1978) ) og utvidet det fra en liten gjeng til 30 gjengmedlemer som må sloss mot 3000 fiender. Tony sier også at han har forhandlet frem en midlertidig fredsavtale med gjengene i LA som gjør det mulig for han å filme 50 000 ekte gjengmedlemmer på Long Beach. "The Crips, The Bloods, the Vietnamese, the Cambodians, the 18th Street gang, ­ all there. It's going to be cool." De ukjendte Evan Ross, Brenna Roth og Donta Storey er de eneste bekreftede skuespillerene i filmen som skulle komme allerede i 2008, men som har blitt utsatt og forhåpentligvis kommer i løpet av neste år.

Den siste nyheten om Tony er at han skal regissere Potzdamer Platz. En historie om to medlemmer av en mafiafamilie fra New Jersey som vil utvide foretningene til et internasjonalt nivå. Og selv om nyheten om Potzdamer Platz er helt fersk er det allerede linket tre navn til den: Jason Statham, Mickey Rourke og Javier Bardem. Ikke nok med det, Tony Scott har også sagt at han vil prøve å lokke Gene Hackman ut av pensjonisttilværelsen for å få han med på dette prosjektet. Også dette prosjektet vil Tony prøve å ha klart til neste år. Det gjenstår å se.

tirsdag 13. april 2010

The merely average and very forgettable Bones

Bad Taste-, Braindead- og Lord of the Rings-regissør Peter Jacksons nyeste film er IKKE District 9, selv om det kanskje har fremstått slik. District 9 er sant nok produsert av Jackson, men den er REGISSERT av nykommer Neill Blomkamp. Nei, Jacksons nyeste film er The Lovely Bones, en dramafilm om en myrdet jente, hennes familie og hennes morder. Selv om det, i Jacksons nyeste, er noen gode skuespillerprestasjoner involvert og mye god CGI, så må jeg si den var litt skuffende.

Saoirse Ronan spiller (ganske bra) Susie, en ung jente som blir bortført og myrdet av en mann fra nabolaget hun bor i. Hun blir da sittende fast i "the in between", mellomrommet mellom den levende jorden og himmelen (for de døde), til hun gir slipp på hatet og hevnen og dermed er "fri" nok til å kunne entre himmelen. I mellomtiden driver hennes far, spilt av Mark Wahlberg, en intens jakt på morderen. Morderen er spilt av Stanley Tucci, som faktisk spiller svært godt i motsetning til de fleste andre som kun spiller OK. Det inkluderer Susies mor (Rachel Weisz), bestemor (Susan Sarandon), søster (Rose McIver) og mordetterforsker Len Fenerman (spilt av Michael Imperioli fra Sopranos). Filmens mest originale deler, er også et av filmens største problem. Jeg snakker da om alle de dataanimerte bildene. I "the in between" vandrer Susie rundt i en slags eventyrverden som er en blanding mellom himmelen og jorden, men ser mer ut som en blanding mellom en National Geographic-dokumentar og en Tim Burton-film. Det gir veldig mange fine bilder, men det kommer til et punkt hvor det bare blir for mye av det gode. Om man hadde lagt mindre energi i å prøve å imponere med flotte bilder, og litt mer tid i å fortelle historien, så kunne filmen blitt hakket bedre. Men da hadde man også risikert at filmen ble avslørt for det den er. En klisjé. Jeg vet det høres ut som om jeg har hakk i plata, men jeg tror jeg har sett dette plottet på TV Norge en gang eller ti før. På onsdager tror jeg.

mandag 12. april 2010

Hva kommer nå? Del IV

Det finnes visse regissører som har laget så gode filmer i sin karriere at man gleder seg til den neste, nesten uansett hva det er. Jeg har prøvd å lage en oversikt over hva mine favorittregissører (som fortsatt er i live) holder på med for tiden. For at hvert innlegg ikke skal bli for langt har jeg denne gangen tatt for meg 3 regissører: Robert Rodriguez, Gus Van Sant og Martin Scorsese.

Robert Rodriguez har satt sitt mexicanske preg på Hollywood med filmer som El Mariachi (1992), Desperado (1995), From Dusk Till Dawn (1996) og Once Upon a Time in Mexico (2003). Han regisserte 1/4 av Four Rooms (1995), Sin City (2005) og Grindhouse-filmen Planet Terror (2007). Han er også mannen bak barnefilmene i Spy Kids-serien og Shorts (2009). I tillegg har han hjelpt fremtidige filmskapere med sine Ten Minute Film School-snutter. Når han og Tarantino lagde Grindhouse-filmene, ville de gi filmene ekstra grindhouse-preg ved å lage falske trailere som skulle spilles av før filmene. Den ene var traileren til filmen Machete, en så kalt "mexploitation movie" om en karakter som er hentet fra Spy Kids-filmene. Denne traileren ble så populær og kul at Rodriguez bestemte seg for å lage filmen. Den er regissert sammen med Ethan Maniquis som har jobbet på mange av Rodriquez' tidligere filmer. Filmen handler om en "ex-Federale" som har blitt forrådt av en offentlig organisasjon og som skal hevne seg på dem, med machete-kniver. På casting-listen finner vi store navn som: Danny Trejo (så klart), Robert De Niro, Steven Seagal, Don Johnson, Rose McGowan (som gjør come back som Cherry Darling, karakteren hun hadde i Planet Terror), Cheech Marin og mindre navn som Jessica Alba, Michelle Rodriguez og Lindsay Lohan. Filmen er i postproduksjon og kommer i løpet av sommeren/høsten.

I tillegg til dette holder Rodriguez på med to nye Spy Kids-filmer og en futuristisk sci-fi - film som er kalt Nerverackers. Filmen er, i følge Empire, "satt til år 2085, når samfunnet har blitt et utopia. Helt til noen, eller noe, starter en bølge av kriminalitet, noe som leder til at politiet samler en spesialgruppe, ledet av en mann ved navn Joe Tezca".


Gus Van Sant har regissert Oscar-vinnere som Good Will Hunting (1997) og Milk (2008). Han ble selv nominert til Oscar for Best Director for begge filmene, men vant ingen av dem (i 1998 vant James Cameron for Titanic og i 2009 vant Danny Boyle for Slumdog Millionaire, ikke veldig lett konkurranse). Nå om dagen er Van Sant aktuell med Restless. Filmen handler om "ung kjærlighet" og to ungdommer som er veldig opptatt av dødelighet. Ungdommene er spilt av Mia "Alice in Wonderland" Wasikowska og den ukjendte Henry Hopper. Filmen er blitt skutt i Oregon, med et ganske lavt budsjett, er nå i postproduksjon og vil komme i løpet av 2011.



I fare for å gjenta meg selv. Martin Scorsese er den levende legenden bak klassikere som Mean Streets (1973), Taxi Driver (1976), Raging Bull (1980), Goodfellas (1990), Cape Fear (1991) Casino (1995), Bringing Out the Dead (1999), Gangs of New York (2002), The Aviator (2004) og The Departed (2006). Sist laget han Shutter Island (2010). Filmene hans har vunnet 15 Oscar av i alt 64 nominasjoner og han har hjulpet Robert De Niro, Joe Pesci, Ray Liotta, Harvey Keitel, Jodie Foster, Leonardo DiCaprio og en hel haug av andre skuespillere til å nå et nivå som få andre er på. Man kan trygt si at man burde fortsette å se denne mannens filmer. Til tross for at Shutter Island skuffet.

Hans neste prosjekter er flere og varierte. Øverst på listen står en dokumentar om The Beatles' George Harrison som enda ikke er navngitt, men som er sagt skal komme i løpet av året. The Invention of Hugo Cabret er en film som er i preproduksjon og som handler om en 12 år gammel foreldreløs gutt som bor i veggene på en togstasjon i Paris og prøver å kontakte sin døde far ved å bygge ferdig en robot som faren startet på. Castingen inkluderer Sir Ben Kingsley, Chloe Moretz (500 Days of Summer, Kick-Ass) og Sacha Baron Cohen (WHAT??). Filmen er en adapsjon av Brian Selznicks bok fra 2007 med samme navn og vil kanskje komme ut i løpet av neste år.

Scorsese har også annonsert at han skal lage en biopic om (and I'm very excited about this) Frank Sinatra. Ikke mye er sagt om prosjektet, men det er i gang og det går rykter om at Scorseses nye wonderboy, Leonardo DiCaprio, kanskje skal spille ol' Blue Eyes. Når vi er på temaet "gode, gamle gangstere" kan jeg også nevne at Scorsese produserer en TV-serie, ved navn Boardwalk Empire, om Enoch "Nucky" Thompson (spilt av Steve Buscemi) som under alkoholforbud-tiden i USA spilte en stor rolle i gamblingbyen Atlantic City. Serien er basert på Nelson Johnsons bok "Boardwalk Empire: The Birth, High Times and Corruption of Atlantic City" og skal etter planen komme på lufta i år. I tillegg kan det nevnes at det går rykte om at Lars Von Trier skal lage en remake av Taxi Driver, og at Robert De Niro skal spille i denne. Om dette er en sann eller usann, god eller dårlig nyhet, må vi bare vente å se.

søndag 11. april 2010

More like four and a half

Nine er en musikal. Og selv om 5 av skuespillerene i Nine er Oscar-vinnere, så og si resten av dem har blitt nominert til Oscar, og selv om Daniel "kanskje verdens beste skuespiller, i hvertfall topp 5" Day-Lewis spiller hovedrollen, er fortsatt Nine en musikal. AND MUSICALS JUST DON'T ROCK MY BOAT!

Hvis du vil lage en suksessrik musikal-film nå til dags, kan du ringe Rob Marshall. Har regisserte Chicago (2002) som hadde et budsjett på 45 millioner dollar, og som tjente 306 millioner dollar. Så skriver du en historie om en smertelig lideskapelig mann som blir forpint av alle (de vakre) kvinnene i sitt liv. Så legger du handlingen til Italia, på sekstitallet. Dresser opp alle med kule, moteriktige klær eller bare svært avslørende klær (eller mangel på klær). Til slutt caster du folk du vet kan spille (Daniel Day-Lewis, Marion Cotillard), folk du vet kan synge (Nicole Kidman, Stacy "Fergie" Ferguson) og folk som generelt ser bra ut i lite klær (Penélope Cruz, Kate Hudson).

Men dette var visst ikke en suksessoppskrift. Filmen hadde et budsjett på 80 mill og tjente kun 50. Den har fått lukne kritikker. Jeg hadde aller helst sett Daniel Day-Lewis brukt tiden sin til å gjøre noe annet. Med bart. Selv om jeg helt klart satte pris på å se han som stilfull, kjederøykende, forpint, lidenskaplig kvinnesjarmør og filmregissør. Det kan hende denne omtalen ble litt vél subjektiv, men jeg mener bare at musikaler er tullete. Du kan ha verdens beste plot, men med én gang skuespillerene bryter ut i sang mister de all troverdighet! Det fungerer for Disneyfilmer, det fungerer ikke for vanlige spillefilmer. Jeg skulle likt å sett Nine som vanlig spillefilm.

lørdag 10. april 2010

Hva kommer nå? Del III

Det finnes visse regissører som har laget så gode filmer i sin karriere at man gleder seg til den neste, nesten uansett hva det er. Jeg har prøvd å lage en oversikt over hva mine favorittregissører (som fortsatt er i live) holder på med for tiden. For at hvert innlegg ikke skal bli for langt har jeg denne gangen tatt for meg 3 regissører: Sam Mendes, Christopher Nolan og Guy Ritchie.

Sam Mendes er i mine øyne først og fremst mannen som regisserte den fantastiske American Beauty (1999), men han har også laget gode filmer som Road to Perdition (2002) og Jarhead (2005), sist lagde han "indie-filmen" Away We Go (2009). Nå har han tatt på seg rollen å skulle hente 007 tilbake til England. De to siste Bond-filmene har blitt regissert av henholdsvis Martin Campbell fra New Zealand (Casino Royale, 2006) og Marc Forster fra Tyskland (Quantum of Solace, 2008), noe som har resultert i to av de dårligste bond-filmene på veldig lang tid. Det finnes lite informasjon rundt den 23. Bond-filmen enda, foruten om at de forhåpentligvis begynner innspillingen allerede i juni, og filmen kommer da kanskje ut neste år. Jeg selv har egentlig ikke likt Bond siden GoldenEye, men det kan bli spennede å se om Sam Mendes (som faktisk er den første Oscar-vinnende regissøren som tar på seg å regissere en Bond-film) får skikk på Daniel "jeg sitter å gråter i fosterstilling i dusjen med klærna på" Craig. [oppdatering (19.04.10): siden det rår usikkerhet rundt MGMs økonomiske fremtid er den 23. James Bond-filmen lagt på is til en MGM-kjøper er klar]


Christopher Nolan har blandt annet regissert Guy Pearces hukommelsestap i Memento (2000), og Sir Michael Caine & Christian Bale i henholdsvis Batman Begins (2005), The Prestige (2006) og Oscar-vinneren The Dark Knight (2008). Med slike storfilmer under beltet har Nolan fått frie tøyler til å lage sci-fi - thrilleren Inception med Leonardo DiCaprio, den nydelige Marion Cotillard og selvfølgelig Sir Michael Caine. Selv om Nolan har holdt informasjon om denne filmen tett til brystet har vi fått vite at den handler om Dom Cobb (DiCaprio) og en drømmemaskin. Nolan har, som han gjorde til stor suksess med The Dark Knight, lagt ut små hint og tips, isteden for å avsløre alt om filmen med én gang. Denne gangen har vi gjennom en t-skjorte fått tilgang til en webside hvor drømmemaskinen i Inception blir nærmere beskrevet. Veldig spennende! Filmen har premiere i juli og før den tid kan du sjekke ut traileren.

Christopher Nolan har også skrevet seg på et tredje (og i følge han, siste) Batman-prosjekt, og broren, Jonah Nolan, er allerede i full gang med manuset. De som er bekreftet er stort sett de som overlevde The Dark Knight: Christian Bale som Bruce Wayne/Batman, Gary Oldman som Commissioner Gordon, Morgan Freeman som Lucius Fox og Sir Michael Caine som Alfred. Det har gått mange rykter om hvem som skal være kjeltringen, Johnny Depp som The Riddler, Angelina Jolie som Catwoman, Philip Seymour Hoffman som The Penguin eller Sir Ben Kingsley som Hugo Strange. Men Nolan holder igjen kortene tett til brystet og har, ang dette emnet, kun uttalt at det ikke kommer til å bli Mr. Freeze. Filmen er i preproduksjon og vil nok komme ut i løpet av neste år.


Guy Ritchie var kanskje den som virkelig åpnet øynene mine for heist-filmer med bidrag som Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998), Snatch (2000), Revolver (2005) og RocknRolla (2008). Den siste filmen han laget var Sherlock Holmes (2009). Sistnevte films suksess har gjort at Ritchie har måttet legge vekk sine planlagte prosjekt for å lage en Holmes-oppfølger. Prosjektene som må vente (eller bli gitt bort til noen andre/droppet) inkluderer filmen om Lobo (a psycho, sci-fi biker bounty hunter, the last Czarnian (he killed all the others) and all round cigar-chomping bastich), Sgt. Rock (basert på en tegneserie om verdens hardeste infanterimann) og The Gamekeeper - en film basert på en tegneserie som er skapt av Guy Ritchie selv (!) og handler om en den tøffe Brock som skal hevne sin venns død og følger etter russiske paramilitære styrker inn i ukjente, urbane strøk i Storbritannia. Det siste prosjektet som må lide for Sherlock Holmes' store kassasuksess er Excalibur, historien om det legendariske sverdet til King Arthur. De av dere som er uenig med meg og ikke syns Sherlock Holmes var en skuffelse kan glede dere over ryktene om at Brad Pitt skal gjenforenes med Ritchie for første gang på ti år i Holmes-oppfølgeren, som mest sannsynlig har premiere i løpet av neste år.

fredag 9. april 2010

Hva kommer nå? Del II

Det finnes visse regissører som har laget så gode filmer i sin karriere at man gleder seg til den neste, nesten uansett hva det er. Jeg har prøvd å lage en oversikt over hva mine favorittregissører (som fortsatt er i live) holder på med for tiden. For at hvert innlegg ikke skal bli for langt vil jeg ta for meg 4 regissører om gangen, alfabetisk. I dette innlegget: David Fincher, Milos Forman, Terry Gilliam og Micheal Mann.

David Fincher er mannen bak Se7en (1995), Fight Club (1999), Zodiac (2007) og The Curious Case of Benjamin Button (2008). Han er allerede ferdig å filme sin neste film, The Social Network, og holder på med postproduksjon. Filmen vil handle om skaperen av Facebook, Mark Zuckerberg. Jesse Eisenberg (Adventureland, Zombieland) skal spille Zuckerberg og Joseph Mazzello (Eugene B. Sledge i The Pacific) skal spille Dustin Moskovitz, som sammen med Chris Hughes (spilt av Patrick Mapel) hjalp Zuckerberg med å skape Facebook. Filmen har premiere i USA i oktober i år. Fincher skal også regissere den amerikanske versjonen av Menn som hater kvinner, som de skal begynne å filme i september.

Milos Forman har de siste 30 årene ikke laget mer enn 2-3 filmer pr. tiår. Ikke alt er like bra, men han regisserte storheter som One Flew Over the Cockoo's Nest fra 1975 og Amadeus fra 1984. Derfor kan man holde et lite øye med hans neste prosjekt: The Ghost of Munich. Filmen skal handle om Muchenavtalen i 1938 som gjorde at Hitler og nazi-tyskland kunne annektere deler av Tjekkia. Filmen er basert på Georges-Marc Benamous bok "Le Fantome de Munich" og vil komme ut i Frankrike i 2011.


Terry Gilliam har regissert kvalitetsfilmer siden slutten av 60-tallet og er fortsatt i full vigør. Han har regissert de to av de tre Monty Python-filmene (The Holy Grail fra 1975 og The Meaning of Life fra 1983), The Fisher King (1991), Twelve Monkeys (1995), Fear and Loathing in Las Vegas (1998), Tideland (2005) og nå sist, den aller siste filmen til Heath Ledger, The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009). Hans neste prosjekt er The Man Who Killed Don Quixote, løst basert på Miguel de Cervantes Saavedra verk. Gilliam prøvde å lage denne filmen allerede i 2000, men da gikk alt galt og produksjonen ble avsluttet. Så mye gikk galt at det i 2002 kom ut en dokumentar om "the film that didn't want to be made", dokumentaren het Lost in La Mancha. Nå er filmen igjen i produksjon, men denne gangen uten Johnny Depp, som er opptatt med Disney-prosjekter (bl.a. Pirates of the Caribbean 4). Robert Duvall har bekreftet at han skal spille Don Quixote og Terry Gilliam har avslørt at han har funnet en til å spille Sancho Panza/advertising executive, men vil ikke si hvem det er. Vi får vente til 2011 å se.

Michael Mann er mannen bak filmer som Heat (1995), Ali (2001), Collateral (2004), Miami Vice (2006) og Public Enemies (2009). Han har ingen planer om å regissere en ny film med det første. Planene hans er å regissere en serie om hesteveddeløp for HBO. Den har midlertidig tittelen Luck. Han samarbeider med David Milch, mannen bak Deadwood, om å lage denne serien, og pilotepisoden er allerede ferdig. Kombinasjonen Mann/Milch/HBO kan bli spennende selv for oss som ikke er spesielt interessert i hester.

Bad is good

Etter å ha vært nominert til Oscar 4 ganger tidligere (første gang i 1972) vant Jeff Bridges endelig sin første for sin rolle som Bad Blake i Crazy Heart. At regidebuten til Scott Cooper vinner to Oscar (den andre for Best Original Song) gjør filmen bare mer imponerende. Og når man kaster Robert Duvall inn i miksen får du en alt i alt veldig god film.

Crazy Heart handler om en 57 år gammel utvasket, alkoholisert, blakk og litt overvektig tidligere countrystjerne som tjener sine usle kroner på å dra fra en bar i en småby til den neste baren i den neste lille byen for å spille sine gamle klassikere for sine gamle tilhengere. På sin reise møter han den unge Jean Craddock som vil intervjue han for lokalavisa i Santa Fe. Jean Craddock er spilt av Maggie Gyllenhaal, som er som vanlig filmens nedtur. Hun prøver alltid å spille eldre enn det hun er og har liten troverdighet som sliten, skilt alenemor med litt livserfaring. På samme måte som hun nesten ødela Sam Mendes' Away We Go (2009) med sin overspilling. Det som drar Crazy Heart opp igjen er Robert Duvall's portrettering av Bads beste venn, bareieren Wayne Kramer. Robert Duvall har i snart 40 år vært en av de beste, og kuleste, skuespillerene i Hollywood, og han er ikke mindre kul i Crazy Heart.

Jeff Bridges synger alle sangene selv, så man kan delvis gi han æren for den andre Oscaren også, sammen med låtskriverene T-Bone Burnett, Stephen Bruton og Ryan Bingham. En annen som synger i filmen er Colin Farrell, som spiller Tommy Sweet, og imponerer mye mer enn han gjorde i The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009). Man kan lett dra linjer mellom Crazy Heart og The Wrestler (2008), men da må man nesten si at Jeff Bridges greide det Mickey Rourke ikke greide. Stemningsmessig er filmen ganske lik Into The Wild (2007), både visuelt og når det kommer til musikk. Crazy Heart er en veldig fin film som jeg kan anbefale til alle som er lei av Na'vi-er og tenåringsvampyrer.

torsdag 8. april 2010

Hva kommer nå?

Det finnes visse regissører som har laget så gode filmer i sin karriere at man gleder seg til den neste, nesten uansett hva det er. Jeg har prøvd å lage en oversikt over hva mine favorittregissører (som fortsatt er i live) holder på med for tiden. For at hvert innlegg ikke skal bli for langt vil jeg ta for meg 4 regissører om gangen, alfabetisk. I dette innlegget: Paul Thomas Anderson, Wes Anderson, Tim Burton og brødrene Coen.

Paul Thomas Anderson har tidligere regissert filmer som Boogie Nights (1997), Magnolia (1999) og There Will Be Blood (2007). Hans neste prosjekt har den midlertidige tittelen The Master. Philip Seymour Hoffmann skal spille hovedrollen som en mann på 50-tallet som finner opp en tro-basert organisasjon som får mange følgere i USA. Filmen vil hovedsakelig handle om forholdet mellom The Master (Hoffmann) og hans høyre hånd, Freddie og kan lett sees på som et skudd mot Scientiologene og/eller Mormonerne. Det er ennå ikke sikkert om eller når denne filmen vil bli laget.



Wes Anderson har laget filmer som The Royal Tenenbaums (2001), The Darjeeling Limited (2007) og nå sist Fantastic Mr. Fox (2009). Han har nå begynt å skrive en remake av Petrice Lecontes Mon meilleur ami (2006). Historien handler om en mann som finner ut at ingen av hans nærmeste bekjente liker han. Han begynner da en desperat søken etter en bestevenn for å vinne et veddemål. Det er ikke vanskelig å se for seg brødrene Luke og Owen Wilson, og ikke minst Bill Murrey i denne historien. Filmen har foreløbig tittelen My Best Friend og vil komme i løpet av 2011.



Tim Burton er kjent for sine mange rare filmer: Beetle Juice (1988), Batman-filmene (fra henholdsvis 1989 og 1992), men kanskje først og fremst sine samarbeid med Johnny Depp. For eksempel Edward Scissorhands (1990), Ed Wood (1994), Charlie and the Chocolate Factory (2005), og nå sist Alice in Wonderland (2010). Hans neste prosjekt er mest sannsynlig Frankenweenie, en utviding av hans tidligere kortfilm fra 1984. Filmen handler om en gutt som gjenoppliver hunden sin etter at den har blitt overkjørt. Filmen vil være i stop-motion animasjon (slik som Fantastic Mr. Fox, og Flåklypa Grand Prix) og vil komme ut i USA i løpet av november 2011. Det går også rykter om at Burton skal lage en Addams Family-film.



Brødrene Ethan og Joel Coen står bak filmer som Miller's Crossing (1990), Fargo (1996), The Big Labowski (1998), No Country for Old Men (2007) og nå sist A Serious Man (2009). Deres neste film er True Grit, som handler om en tøff U.S. Marshal som hjelper en sta ung kvinne med å finne sin fars morder. Hailee Steinfeld skal spille den unge kvinnen Mattie Ross. Jeff Bridges skal spille Marshal Reuben J. Cogburn. Og ellers er Matt Damon, Josh Brolin og Berry Pepper med. Filmen er under innspilling og vil ha premiere i USA første juledag i år.

onsdag 7. april 2010

Some Education

An Education er helt grei underholdning. Den lever ikke opp til alle de tre Oscar-nominasjonene den fikk, men den er litt morsom, litt intelligent, litt original, litt fin og ellers helt OK.

Det som drar filmen mest opp er Carey Mulligans fremføring (som LETT overgår fremføringene til henholdsvis Sandra Bullock i The Blindside og Maryl Streep i Julie & Julia). Hun spiller den unge og ambisiøse Jenny som prøver å komme inn på Oxford, noe som ikke er alt for lett for en jente på 60-tallet. Hun blir sjarmert av den en-hel-del-eldre herremannen David, spilt av Peter Sarsgaard. Hun risikerer sin akademsike fremtid for denne spennende mannen som tar henne med på stadig nye eventyr, som en arbeiderklassejente aldri har vært på før.

Slik filmen er beskrevet til nå kan den lett forveksles med en drittfilm, men An Education har noe ved seg som andre paint-by-numbers dramafilmer ikke har. Den britiske dialekten, sosiolekten, de stilige klærne og bilene, og det meste andre som treffer øret og øyet gjør, sammen med et godt skrevet manus, denne filmen til helt grei underholdning. La oss bare håpe at Carey Mulligan bruker talentet sitt til å gjør litt forskjellige ting, og ikke bare blir "that cute girl with a british accent".

Edward vs. Jacob

Både Trollhatt og jeg har hatt en lang påskeferie. I løpet av den påskeferien har jeg sett en del filmer, så det kommer nok bloggoppdateringer på løpende bånd fremover. Én av filmene jeg såg i påska var den andre filmen i Twilight-serien: New Moon. Problemet er at jeg ikke greier å skrive noe som er mer treffende enn det Movie Bob sier om filmen på Escape to the Movies. Så hvis du er interessert i å sjekke ut hva jeg og Bob mener om den andre filmen i serien om glitrende vampyrer med tenåringsproblemer, så trykk her.

Og hvis noen vil se hva neste klissete tenåringsfilm i kjærlighetssagaen om vampyrer og varulver i Twilight har å by på, trykk her for å se traileren til Eclipse som kommer i juni.